Vasectomie bij huisarts Weerheim – Dokters de Wederik – Papendrecht
Header afbeelding

Vasectomie bij huisarts Weerheim

Sterilisatie bij de man, betrouwbaar, betaalbaar en op korte termijn, bij de huisarts!

Zie ook: https://www.thuisarts.nl/sterilisatie-bij-man

Sterilisatie bij de man (vasectomie) wordt in onze praktijk uitgevoerd door de dokters J. Weerheim en binnenkort ook door dr. J. Dam. Zij voeren deze operatie samen uit, of met assistentie van een van de assistentes of de huisarts in opleiding.

Een van de voorwaarden: ouder dan 35! Of de operatie uiteindelijk gepland gaat worden, is mede afhankelijk van het intakegesprek.

Wij opereren ook mannen  die verwezen worden door andere huisartsen in de omgeving.

Sterilisatie is een van de meest betrouwbare methoden om zwangerschap te voorkomen. Wanneer er geen kinderwens meer bestaat, biedt sterilisatie een blijvende oplossing. Sterilisatie bij de man is een veel kleinere en ook eenvoudigere ingreep dan sterilisatie bij de vrouw. Binnen een vaste relatie kan dit een belangrijk argument zijn om voor sterilisatie van de man te kiezen.

Wij nodigen u uit voor een vrijblijvend, gratis gesprek, zodat we alles goed kunnen doornemen. Let op, daarna wordt pas een afspraak gemaakt voor de ingreep, op dit moment kan de ingreep op zeer korte termijn worden ingepland!

Sterilisatie van de man
Bij de sterilisatie van de man wordt uit beide zaadleiders eerst een stukje verwijderd en daarna worden de uiteinden dichtgebrand. Hierdoor is het onmogelijk geworden voor pas aangemaakte zaadcellen om ooit nog in het zaadvocht naar buiten te komen. Bij de zaadlozing komt dan alleen zaadvocht vrij, dus zonder zaadcellen. Verder verandert er niets. U kunt nog even goed een erectie krijgen als voorheen. Ook het gevoel bij het klaarkomen blijft precies hetzelfde. De hoeveelheid vocht die bij het klaarkomen vrijkomt blijft gelijk. Uw hormonen veranderen niet. U blijft dezelfde man die u was, qua haargroei, stem en seksuele verlangens.

De voorbereiding
1 of 2 dagen vooraf aan de ingreep wordt  u gevraagd zelf de balzak en het gebied rond de balzak en penis te hebben onthaard. Dit kan door middel van scheren of met behulp van ontharingscrème (verkrijgbaar bij een drogist). Neemt u een strakzittende onderbroek of zwembroek mee voor na de ingreep, dat geeft het meeste comfort.

De ingreep
Nadat het operatiegebied nog extra wordt schoongemaakt/gesteriliseerd, zoekt de arts de eerste zaadstreng op en plaatst in die regio een verdoving. Als u geen pijn meer voelt kan een sneetje (+/- 2 cm) gemaakt worden om vervolgens (na enkele tussenstappen) +/- 1cm van de zaadbuis er tussenuit te halen. De ontstane uiteinden worden dicht gebrand (ook dit voelt u niet). Hetzelfde gebeurt aan de andere kant. Alles bij elkaar duurt de ingreep ongeveer 30 tot 60 minuten (bij de ene man gaat het net wat makkelijker dan bij de ander).

Na de ingreep
De verdoving is na twee tot drie uur uitgewerkt, dus neem zo nodig pijnstilling (paracetamol 1000mg) 1-2 uur na de ingreep. Zorg ervoor dat iemand u na de ingreep naar huis brengt. Zelf fietsen of autorijden wordt de eerste dag streng afgeraden, juridisch bent u niet altijd verzekerd als er een ongeluk gebeurd. De eerste paar dagen is de balzak vaak licht gezwollen en gevoelig. Dan is het prettig om een strakke onderbroek te dragen. Houd er rekening mee dat u de eerste drie dagen na de ingreep geen zwaar lichamelijk werk kunt verrichten; ook fietsen moet vermeden worden. U kunt na een dag of 3 uw gewone werkzaamheden hervatten zodra u zich daartoe in staat voelt. U mag gerust vrijen en masturberen. Het kan de eerste dagen wel wat gevoelig zijn. Bedenk dat u de eerste weken nog vruchtbaar bent. Het kan zijn dat u een bobbeltje van een paar millimeter blijft voelen op de plek waar is geopereerd. Dit is normaal littekenweefsel. Hechtingen die na 7-10 dagen niet opgelost zijn kunnen eventueel verwijderd worden.

Wanneer weer contact opnemen?
Neem contact op met de praktijk als:
1) u koorts krijgt of zich ziek voelt,
2) als de balzak rood of dik wordt,
3) als er pus uit de wondjes komt
4) als er pijn optreedt die aanhoudt en toeneemt.
5) Mocht u toch nog andere vragen hebben n.a.v. de ingreep, neem dan ook gerust contact op met de praktijk.
U bent na de ingreep nog niet onvruchtbaar
U bent niet meteen onvruchtbaar. De uiteinden van de zaadleiders en de zaadblaasjes bevatten nog zaadcellen. Het kan tot ongeveer 30 zaadlozingen duren voordat alle zaadcellen weg zijn. Drie tot vier maanden na de ingreep moet u wat zaadvocht inleveren. Hieronder (kopje Sperma controle) staat waar dat kan en hoe u over de uitslag bericht krijgt. Totdat u de uitslag hebt gekregen moet u een voorbehoedmiddel blijven gebruiken.

Hersteloperatie
Een sterilisatie moet u als definitief beschouwen. Een hersteloperatie is een moeizame aangelegenheid en veel mannen blijven daarna toch onvruchtbaar.

Complicaties
Deze doen zich weinig voor. Mogelijke complicaties zijn:
•Bloeduitstorting op de plaats van de operatie. Dit kan geen kwaad.
•Nabloeding in de balzak. Hierbij ontstaat een forse zwelling van de balzak na de ingreep. Komt heel zelden voor, maar is reden om mee naar de praktijk te komen.
•Wondinfectie. De wondgenezing duurt dan wat langer.
•Napijn. Sporadisch doen zich pijnklachten voor, heel zelden zijn deze pijnklachten langdurig.
•Spontaan herstel van de zaadleiders na langere tijd. Na een goed resultaat, waarbij ook de controle van het sperma goed was, kan in zeer zeldzame gevallen spontaan herstel optreden van de zaadleider, met mogelijke bevruchting als gevolg. De kans hierop is kleiner dan 0,05%. Ter vergelijking: De kans op zwangerschap bij optimaal gebruik van de anticonceptiepil is groter.

Sperma controle
Na 3 tot 4 maanden (en tenminste 20 zaadlozingen) kunt u sperma inleveren bij het laboratorium van het ziekenhuis. Het inleveren van sperma gaat als volgt:
Na de controle afspraak (1-2 weken na ingreep) krijgt u van ons een potje en een laboratoriumformulier. Na drie maanden kunt u wat vers sperma inleveren bij het laboratorium van het Regionaal laboratorium van het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Het sperma mag maximaal 3 uur oud zijn. Vermeld bij het inleveren dat het om een controle na sterilisatie gaat.
Uitslag spermacontrole
Wij werken volgens het protocol van de Nederlandse Vereniging voor Urologie. Als er minder dan 100.000 niet bewegende zaadcellen in het monster aanwezig zijn is de uitslag goed. (Het gaat daarbij om achtergebleven dode zaadcellen, zonder bevruchtend vermogen, die tot jarenlang in het sperma kunnen worden aangetroffen.) Mocht dit aantal hoger zijn dan wordt u geadviseerd de controle na twee maanden te herhalen. Aanwezigheid van bewegende (levende) zaadcellen betekent dat er nog verse zaadcellen in het sperma terecht komen en dat de sterilisatie mislukt is.
Drie dagen na inlevering van sperma in het laboratorium kunt u ons bellen voor de uitslag. Een goede uitslag kan desgewenst schriftelijk worden bevestigd.
U dient een voorbehoedmiddel te blijven gebruiken tot u bericht hebt gekregen dat het sperma onderzoek een voldoende veiligheid geeft.

Kosten
Het eerste gesprek is vrij van kosten. De kosten van de ingreep zijn € 400,00, waarvoor u van ons een nota krijgt. De kosten van het laboratorium voor de controle van het sperma zijn hierbij niet inbegrepen. Of u verzekerd bent voor de kosten van sterilisatie kunt u bij uw ziektekostenverzekeraar navragen.

Heeft u nog vragen?
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, dan kunt u daar bij een volgend contact op terugkomen. Ook kunt u contact opnemen met de assistente (078-6154800, optie 3).